Der skal lyde en stor tak til alle dyreejere der har givet mig muligheden for gennem årene at hjælpe dyr til en bedre balance. Jeg elsker mit job, og er yderst taknemmelig for hver en dag blandt fantastiske to- og firbenede væsner.

Er olie bare olie?

Er essentielle fede syrer det samme som fiskeolie?

En masse mennesker har fået fortalt at olie gør godt for pelsen og leddene, for hjerne, hjerte og organer, men desværre har færre fået forklaret hvilke olier, der har den gavnlige effekt.

Hverken vi eller dyrene kan selv danne essentielle fedtsyrer, hvorfor disse skal tilføres kroppen.

  • De har betydning for organer med stor blodgennemstrømning, for hjertet, de store kar, nyrer og lunger.
  • De bidrager til at cellemembranerne i kroppen bevares smidige
  • De muliggør at cellerne kan optage næringsstoffer og nedbryde affaldsstoffer.
  • De spiller en væsentlig rolle i mave-tarmkanalen og huden, med opbygning af vævshormoner.

Og så har man blandt andet kunnet måle højere koncentration i fostrets blod end i moderdyrets, hvilket viser os, at der findes transport mekanismer i livmoderen.

Det vil normalt ikke være nødvendigt at indtage yderligere omega-6. De findes i langt større grad og i flere fødeemner (bl.a. solsikke-, tidsel og majsolie) end omega-3, så lad os kigge lidt på dem.

 

Omega3 fedtsyrerne vi ønsker at tilføre kroppen er:

EPA (eicosapentaensyre)
DHA (docosahexaensyre)

Levertran er ikke det samme som fiskeolie. Levertran udvindes af torskelever, hvor fiskeolie udvindes af fiskekødet. De indeholder begge EPA og DHA, dog ikke i samme forhold.

Fiskeolie generelt

18 % EPA
12 % DHA

Levertran er typisk

9 % EPA
14 % DHA
Vitamin A og D (begge fedtopløselige)

 

Altså er forholdet mellem EPA og DHA modsat, i forhold til hvilken der er mest af. Sammensætningen, forholdet mellem de forskellige fede syrer, får betydning for hvor den primære effekt kan ses. Dette viser sig eksempelvis meget tydeligt ved hjernediæten Hills b/d til senilitet, huddiæten Hils d/d til nogle allergipatienter, og leddiæten j/d til ledpleje – De indeholder alle essentielle fede syrer, dog med forskel i forholdet.

Der er stor forskel på produkterne på markedet og deres kvalitet. Og selvom det kunne synes fristende at købe en stor flaske og opnå en bedre literpris, så vogt dig for dette. Fedtsyrer har tilbøjelighed til at harske, hvilket også er årsagen til at færdigfoder med et højt indhold af disse, har en kortere holdbarhed end foder uden.

Vælg derfor mængder der passer til dit dyrs størrelse, og som gerne er opbrugt på maksimalt 3 måneder, efter åbning. Der kan være undtagelser for dette, ex. ved  olier der indeholder urter, som virker som antioxidanter, og hvor olien ikke ses harske så hurtigt.