Laver hunde nytårsforsæt?

Næppe, eller skal vi bare være helt ærlige og sige aldrig. Deres eminente evne til at være til stede lige i nuet (og samtidig mangel på at være andet) giver ikke grobund for at beslutte noget om fremtiden. Det siges at hunde er i stand til at tænke 90 sekunder frem. Halvfems sekunder. Halvandet minut. Deres præfrontale cortex (de forreste pandelapper) – området hvor evnen til at planlægge befinder sig – er ikke udviklet i samme grad hos hund, som hos mennesket.

Hundene befinder sig ikke som mennesket i hverken fortid eller fremtid. De er supernærværende og lige her, lige nu +-90 sek. Netop dette er med til, at gøre livet med hunde fuldkommen levende og nærværende.  Hvem kender ikke til hunden, der udviser en glæde, som havde vi været væk i flere måneder, når der kun var tale om en tur til købmanden?

Beundringsværdigt og et udmærket spejl for os mennesker; Vær tilstede i nuet, bær ikke nag over noget der er sket i fortiden, og undlad at frygte for hvad der kunne ske i fremtiden.

Udfordringen, for den findes jo også, er at hundene ikke er i stand til at konsekvens beregne og planlægge. Det nytter altså ikke at tænke eller sige; ”Nu må den snart være sivet ind, jeg har sagt det 79 gange før”. Hunde tænker ikke som mennesker og kommer heller aldrig til det. I stedet for at rette frustrationen mod hundens ”manglende” forståelse, så grib boomerangen…

Hvad er det der gør, at du har gentaget den samme sætning 79 gange før?

Nytaars_forsaet