Længe leve sommeren – og DIN firbenede Ven

hedeslag

 

Der findes ingen officielle tal på hvor mange hunde der hver sommer forlader os til regnbuen, grundet hedeslag. Men en er en for meget! Ingen fortjener at forlade jorden på denne langsomme og pinefulde måde.

At miste et højt elsket kæledyr er svært nok, selv når døden forventes og det foregår smertefrit. Men at miste sin firbenede ven til et unødigt tilfælde af hedeslag, er en begivenhed mange dyre ejere aldrig tilgiver sig selv for.

Forlad aldrig et kæledyr uden opsyn i et køretøj i ekstrem varme eller kulde. Det er blevet sagt og skrevet mange gange, men det skal ikke afholde mig fra at gentage det. Forlad ALDRIG din firbenede ven i bilen på en lun dag – jeg skrev ikke brandvarm – jeg skrev lun! Temperaturen i bilen bliver højere end udenfor!!

Tegn og symptomer på hedeslag:

På en 23 grader varm dag kan bilens temperaturer nå op på mere end 60 grader. TRES grader!! Og at lade vinduet stå delvist åben hjælper IKKE på at køle ting ned inde i bilen.
Endnu en faktor er at hunde har en højere krops temperatur end mennesker, og at de ikke er i stand til at køle ned ligeså effektivt som dig. Din hund er bedre til isolering fra kulden end til afkøling fra varme.
Du har svedkirtler over hele kroppen, men hundens er begrænset til næse og trædepuder.
En overophedet hund kan kun normalisere sin krops temperatur ved at halse, men dette alene rækker ikke under ekstreme forhold. På meget kort tid, kan en overophedet hund lide kritisk beskadigelse af hjerne, hjerte, lever og nervesystemet.

Symptomer på overophedning omfatter:

 • Voldsom halsen
 • Overdreven tørst
 • Glas øjne
 • Opkastning og blodig diarré
 • Lys eller mørk rød tunge, tandkød
 • Vaklende, som svimmel
 • Forhøjet krops temperatur (over 39,5 grader)
 • Svag, nogle med kollaps
 • Øget puls og hjerterytme
 • Kramper
 • Overdreven savlen
 • Bevidstløshed

Hedeslag opstår, når kroppens naturlige funktioner ikke længere kan bevare krops temperaturen i et normalt leje. Når temperaturen passerer ca. 40,5 grad C, sætter krops funktionerne hurtigt ud af drift.

Hvis din hunds temperatur når ca. 40,5 grader er hedeslag resultatet. Kroppens celler begynder hurtigt at dø. I værste tilfælde kan følgende blive resultatet; Hjernen ”hæver op”, hvilket forårsager kramper. Den manglende blodforsyning til mave-tarmkanalen skaber mavesår. Dehydrering fører til uoprettelig nyreskader. Alle disse katastrofale følger finder sted på bare få minutter.

I de tidlige stadier, kan det være svært at vurdere din hunds tilstand, da det er normalt for den at stønne, når det er varmt eller når den er aktiveret. Jeg kan kun på ”det varmeste” anbefale dig at investere i hundens eget digitale termometer. Væn den til at få taget temperatur – det er super nemt, og foregår i endetarmen! Nej, man kan intet sige om temperaturer ved at mærke på hundens snude!

Jeg kan ikke understrege nok, hvor vigtigt det er, at tage alle forholdsregler for at holde kæledyr fra at blive overophedet. Når først en hund udviser symptomer på hedeslag, er det desværre ofte for sent at redde den.

Hunde med højere risiko

Hvis din hund er en af de følgende, skal du være ekstra på vagt:
Hunde med flade ansigter og korte næser, også kendt som kortsnudede racer, såsom Mops, Boston Terriers, Pekingeser, Boksere, Bulldogs, Shih Tzus – disse racer har ofte vanskeligere ved at halse ligeså effektivt, som racer med længere snuder.
Ældre hunde
Hvalpe
Syge hunde og hunde med kroniske sygdomme som hjertesygdomme
Hunde er ikke er vant til varmt vejr
Enhver sund hund efterladt udenfor i varmt vejr
Hunde, der er overaktiverede i varmen (også ved egen leg)

Hvad skal man gøre, hvis hunden får hedeslag?

Hvis du mener, din hund (eller en hvilken som helst hund) er ramt af hedeslag, skal du tage øjeblikkelig handling:
Står man med et dyr med hedeslag, bør man omgående få dyret i skygge og forsøge at sænke temperaturen med kuldslået vand. (Iskoldt vand er ikke en god ide!)

Gør gerne hele dyret vådt. Læg kølige våde klude på hovedet, i lyske og maveregion og søg ØJEBLIKKELIG dyrlæge. Ring meget gerne til hospitalet og sig du er på vej med en hedeslags-hund, så kan de forberede hvad de skal til ankomsten.

Forsøg IKKE at få dyret til at drikke. Dette kan medføre fejlsynkning, således at væsken havner i luftrøret. Derudover vil dyret sandsynligvis blot brække sig og dermed miste yderligere elektrolytter. Hos dyrlægen gives infusionsvæske direkte i blodbanen.

Under nedkølingen og transporten til dyrlægen er det en god ide med et termometer i dyrets endetarm, således at temperaturen kan følges nøje. Når temperaturen nede på 39,5 grad C bør yderligere nedkøling indstilles,
da nedkølingen i dyret vil forsætte et stykke tid efter den aktive handling er ophørt.

Hvordan holder du din hund sikkert fra hedeslag hele sommeren igennem?

Hunde kan dehydrere meget hurtigt, så sørg for at din har masser af frisk, rent vand til rådighed på alle tidspunkter. Hvis han vil være udenfor på varme dage i længere tid, bør den have adgang til fuld skygge.

Hold evt. din hund kortklippet om sommeren.

Luft din hund tidligt om morgenen eller når solen går ned, i løbet af de køligste tider af døgnet. Ophold udelukkende i skygge, hvis det er muligt. Og hold den indendøre på de aller varmeste dage.

Er den med ude, kan du med fordel holde den våd. Bruger den sele kan du lægge en våd vaskeklud på ryggen, under selen inden i går – afkøling finder hurtigere sted når våd end tør.

Begræns motion eller lege sessioner, uanset tidspunktet på dagen. Overanstrengelse i varmt vejr – selv efter mørke – kan medføre varme-relaterede sundhedsproblemer.

Lad ikke din hund gå på det varme fortov hvis ikke du selv kan med bare fødder – det kan brænde poter og varmen der stiger fra beton eller asfalt kan hurtigt overophede din lavbenede ven.

Og, selvfølgelig, forlad aldrig din hund alene i en parkeret bil på en varm dag.

Rigtig god og sikker sommer til alle, to- såvel som firbenede.
Gitte Kamp, www.gittekamp.dk

Ønsker du mere information af samme slags så køb den personlige bog “Min firbenede Ven – Hund, ejer og det imellem” Her får du masser af nyttig information, samtidig med, at du kan forevige de mange skønne minder gennem livet med DIN firbenede ven, med egene ord og fotos.